U-23 Road Series

GP Albert Fauville-Baulet


2019 staat in het teken van de vernieuwing. Belgian Cycling besliste de categorieën beloften en elite-dames, nieuw leven in te blazen door twee nieuwe competities te introduceren: de U23 Road Series en de Beker van België Dames (1.15). Voordien kwamen de renners die jonger waren dan 23 jaar, uit in de Topcompetitie U25. Jammer genoeg verloor dat project gaandeweg aan belang, omdat mytische wedstrijden als de Kattekoers, Zellik-Galmaarden en Hasselt-Spa-Hasselt afhaakten. Omdat de aantrekkingskracht van de Topcompetitie afbrokkelde, begon Belgian Cycling aan een nieuw project te sleutelen.

Dankzij een historisch samenwerkingsverband met de Nederlandse federatie KNWU, zag de U23 Road Series het levenslicht. In een wedstrijdenreeks die geografisch over twee landen verspreid is, nemen de allerbeste Belgische en Nederlandse renners jonger dan 23
jaar het tegen elkaar op in negen wedstrijden, kalendermatig verspreid over het hele seizoen én op parcoursen met verschillende profielen: vlakke koersen, waaierwedstrijden, de Vlaamse hellingen, klimmen op Waalse en Nederlands-Limburgse bodem én zelfs een tijdrit.