AGU Clubcompetitie Mannen

 ‘Voor de wielrenners moest Zuiderzeeronde gewoon doorgaan’


De Zuiderzeeronde kan model staan voor wat de organisatie van een wielerevenement kon meemaken in de afgelopen anderhalf jaar. De wedstrijd van vorig jaar ging uiteindelijk niet door, de editie van dit jaar werd uitgesteld. Organisator Frans van Varik verhuisde de start/finish van het centrum van Dronten naar Flevonice, kreeg zijn vergunning, maar moet wellicht op het laatste moment nog aanpassingen doen om aan de nieuwe coronaprotocollen te voldoen. Hij zal blij zijn als zaterdag het startschot klinkt en de KNWU Clubcompetitie 2021 een aanvang neemt. ‘’Je doet dit voor de wielrenners, voor hen moest het gewoon doorgaan.’’

Hij noemt het parcours van de Zuiderzeeronde voor negentig procent hetzelfde als die van de editie van 2019. “Het verschil zit in de start/finish op Flevonice, het duurt acht kilometer voordat de renners op het originele parcours komen. Maar dan is er veel hetzelfde. We gaan langs Bataviastad en door de Oostvaardersplassen. Bekend terrein voor wie in 2019 fietste. Uiteindelijk finishen we dan weer bij Flevonice in Biddinghuizen. Ik verwacht een sprint, want er wordt niet veel wind verwacht. Al kan het niveauverschil ook wel wat doen. Sommige teams reden al in de topcompetitie of in het buitenland. De IJsselstreek staat aan de start met een ploeg die nu al een niveautje hoger staat, anderen staan er met tweedejaars beloften die vorig jaar nauwelijks een koers hebben gereden. Maar normaal gesproken blijft een grote groep samen. Dat is natuurlijk ook organiseren in de zomer, dan heb je met andere weersomstandigheden te maken. Voor de elite/beloften vind ik het jammer, maar voor onze juniorenkoers ben ik er blij mee. Die jongens hebben nog nauwelijks een klassieker gereden. Gaat het dan direct in waaiers uiteen, dan is het leuk voor de eersten.  Maar voor de minder sterke mannen ben ik blij als ze allemaal de koers uit kunnen rijden. Dat houdt ze gemotiveerd.”

Niet langs publiek en sponsors

Het zal geen verbazing wekken dat het niet eenvoudig organiseren is op dit moment. Van Varik wist maandag nog niet of er nog aanvullende eisen zouden komen. Hij gaat ervan uit dat het opnieuw uitgestelde evenement zaterdag door zal gaan. “Het is in tegenspraak wat je normaal als organisator wilt: je kiest een parcours waar zo weinig mogelijk mensen op afkomen. Komt niet langs de dorpskern van Dronten waar je sponsors deels zitten. Maar we doen dit voor de wielrenners, voor hen moest het gewoon doorgaan. Ik heb de afgelopen periode best wel eens buikpijn gehad van alle maatregelen en dreigende maatregelen, maar ik zou persoonlijk ook heel blij zijn als zaterdag het startschot klinkt. We willen als organisatiecomité ook graag weer een wedstrijd laten plaatsvinden.” Van Varik heeft schoonzoon Jasper Hamelink bereid gevonden om als koersdirecteur te fungeren in deze Zuiderzeeronde. “Jasper is ervaren als oud-coureur, maar ook heel rustig. Tijdens de eerste edities bleek dat ik niet in een juryvergadering moest gaan zitten of in koers de leiding moest nemen. Ik heb een kort lontje soms en dan vielen opmerkingen van bijvoorbeeld ploegleiders volkomen verkeerd. Dat werkt dus niet. Robert van Plateringen heeft dat enkele jaren overgenomen en nu doet Jasper dat. Ik ben er sowieso trots op dat we met een relatief jonge groep mensen organiseren. We zijn hier niet allemaal 60plus en dat is goed. Zo heeft onze ronde toekomst.”

Delen