AGU Clubcompetitie Mannen

VolkerWessels-Merckx rekent zich nog niet rijk in Roden


Ploegleider Allard Engels trekt komend weekeinde met ambities naar het Wielerweekend Roden met zijn manschappen van VolkerWessels-Merckx. Als leider in de Nederlandse Loterij hoopt hij de lijn van de afgelopen weken door te trekken. De dagwinst van Gert-Jan Bosman in de Omloop van de Hoekse Waard en de zege van Max Kroonen in de Parel van de Veluwe smaakten hem goed. Maar hij waakt voor te hoge verwachtingen.

“Had je me begin dit jaar gezegd dat we half juni vijftien punten los zouden staan van de nummer twee, dan had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch rekenen we ons nog niet rijk – ook niet als we deze lijn dit weekend in Roden door kunnen trekken – want één mindere wedstrijd en je bent je marge kwijt” vertelt Engels desgevraagd. “Het rijden met vijf renners en het tellen van de beste drie resultaten is best een kwetsbaar systeem. Rijdt er een renner lek en een andere jongen voelt zich wat ziekjes, dan mag de sprint van de andere drie mannen niet verkeerd gaan, want anders sta je zo weer met beide benen op de grond. Het is de charme maar ook het gevaar van de Nederlandse Loterij Clubcompetitie. Maar ik zal eerlijk zijn: ik klaag niet op dit moment. Het draait goed. Het begon met sterke collectieve optredens en in de afgelopen twee wedstrijden lukte het ook individueel. Soms moet het een keer goed vallen in een koers en dan kom je daarna ook in een soort flow. Laten we die maar lang vasthouden.”

In het wielerweekend van Roden staan zowel een ploegentijdrit, een criterium en een klassieker op het programma van de deelnemende teams. “Mooi dat er een organisatie is die zowel de mannen als de vrouwen een meerdaagse biedt en met een juniorenkoers ook nog werkt aan de toekomst van de wielersport” deelt de voormalig topamateur eerst een pluim uit aan de organisatie. “De ploegentijdrit is natuurlijk heel belangrijk. Daar kun je in principe de meeste tijdsverschillen maken. Ik hoop dat we weer aan de goede kant van de lijn staan na afloop van dat eerste onderdeel, want ik verdedig liever een voorsprong dan dat ik die moet terugwinnen. Maar in principe zijn die kansen er in de klassieker wel zondag, al zal dat ook van het weer afhangen.” Engels weet niet of de krachtsverhoudingen in de ploegentijdrit al een voorbode zijn van de uitslag van de latere wedstrijd tegen de klok die voor augustus gepland staat. “Bij een op zichzelf staande ploegentijdrit neem je alleen je beste tijdrijders mee, nu wil je toch ook troeven voor het criterium en de klassieker opstellen. We hebben onze opstelling al een tijd staan en passen die ook niet aan. Dat Nick Brabander afgelopen weekend in de Profronde van Noord-Holland een proloog won, is geen reden om onze selectie overhoop te gooien. We rijden met Jord Baak, Gert-Jan Bosman, Ruben Buitendijk, Tijmen Eising en Niels van Eekeren. De laatste vervangt Robin Blummel, die in Noord-Holland zwaar gevallen is.”

Zijn ploeg lijkt op schema te liggen om zich aan het einde van het jaar winnaar te mogen noemen van de Nederlandse Loterij Clubcompetitie. Dat was ook een doel van de ploeg, die komend jaar als continental team de weg op wil. “Het is geen vanzelfsprekendheid dat we winnen, onze positie is eigenlijk niet te benijden. Winnen we, dan zegt men dat dit logisch is vanwege onze ambities. Winnen we niet, dan hebben we het slecht gedaan. Gelukkig trek ik me niets aan van wat andere mensen zeggen, anders was ik al lang gestopt, vrees ik. We staan er goed voor en dat is mooi. Allinq-De IJsselstreek doet het collectief ook heel goed en zal een geduchte concurrent blijven. Maar ik vlak gerenommeerd teams als De Jonge Renner, John Deere-NWVG en Sensa-Kanjers voor Kanjers ook niet uit. Een paar mindere wedstrijden betekenen niet dat ze al uitgeschakeld zijn, daarvoor hebben deze teams in het verleden al te veel bewezen. Ik hoop vooral dat we in Roden én voor de zege in Roden én voor een goed klassement kunnen meedoen. Dat is onze inzet.”

Engels laat weten dat de komende wedstrijden niet het afscheid zijn van de Nederlandse Loterij Clubcompetitie voor VolkerWessels-Merckx. “We zullen komend jaar met een clubteam in deze competitie blijven, maar dit team zal een andere naam krijgen. Hiervoor zullen de renners uitkomen die nog niet klaar zijn voor het continentale niveau. We willen de basis daarmee niet vergeten.”

Delen