AGU Topcompetitie Vrouwen

Topcompetitie start in Drenthe, puntentelling nog niet (GEANNULEERD)


DEZE WEDSTRIJD IS GEANNULEERD

De Nederlandse Loterij Topcompetitie voor vrouwen start vrijdag met de Drentse 8 van Westerveld in Dwingeloo. Als gevolg van het Coronavirus heeft de KNWU besloten voor alle competities de puntentelling nog niet door te voeren, om zo rensters niet te dwingen deel te nemen als zij liever thuis blijven om gezondheidsredenen. Dat betekent dat er ook geen leiderstruien worden uitgereikt in Drenthe.

De reeks  heeft een vaste kern van veertien teams, die gaan deelnemen aan de wedstrijden uit de reeks. Het gaat om Loving Potatoes-De Jonge Renner, WV Schijndel, NXTG Racing, NWVG Uplus, TWC De Kempen, Parkhotel Valkenburg, Talent Cycling, Team Drenthe, Biehler-Krush, Merida-Adelaar, Cycle Capital N-Holland, Jan van Arckel, Restore en Watersley R&D Cycling Team.

Vorig jaar won Parkhotel Valkenburg de reeks voor Biehler en Hitec-Birk. Lorena Wiebes won toen het individuele klassement, terwijl Amber van der Hulst de beste clubrensters werd in de reeks. Zij reed toen voor Jan van Arckel, maar stapte deze winter over naar Parkhotel, waar ze ploeggenote werd van Wiebes.

Het veld is beter dan aanvankelijk was voorzien. Rensters en teams zoeken wedstrijdritme in een voorseizoen met gaten. Trek-Segafredo is present met titelverdedigster Audrey Cordon Ragot, maar ook met de Nederlandse toppers Lucinda Brand en Ellen van Dijk zijn er bij. CCC-Liv tekent present met de herstele Sabrina Stultiens, Team Sunweb is van de partij en Boels-Dolmans stelt onder anderen oud-wereldkampioenes Chantal Van den Broek-Blaak en Anna van der Breggen maar ook Europees kampioene Amy Pieters op. Ook Lotto-Soudal, Bizkaia Durango, Chevalmeire, Dorps, Team Tibco, No Aqua en Mix team Andy Schleck-Immo Losch zijn aanwezig.

Om 13.00 start de wedstrijd over 136 kilometer vanaf de Brink in Dwingeloo. Onderweg zijn premiesprints voorzien bij de Wapser Herberg en de Uffelterbrug.  Doorkomsten op de finish zijn gepland om 15.56, 16.08, 16.19 en 16.29 uur. De finish wordt verwacht rond 16.40 uur. Opvallend: de rensters krijgen geen echte keien en geen VAM-berg voorgeschoteld, de organisatie houdt wat dat betreft het kruit droog tot zondag, wanneer de Ronde van Drenthe wordt verreden in het kader van de Women’s WorldTour.

Bevatten veel buitenlandse wedstrijden opvallend veel Nederlandse namen, deze koers heeft opvallend weinig winnaressen van eigen bodem op de lijst staan. Marianne Vos won in 2011 en 2013 en Chantal Blaak in 2014, dat was ook direct de laatste Nederlandse zege. De afgelopen jaren wonnen Audrey Cordon Ragot (2019), Alexis Ryan (2018), chloe Hosking (2017), Leah Kirchmann (2016) en Giorgia Bronzini (2015). De meeste zeges staan op naam van Ina-Yoko Teutenberg die in 2008, 2009 en 2010 naar de de winst snelde in deze internationale koers.

De Nederlandse Loterij Topcompetitie is dit jaar flink uitgebreid met naast de Drentse 8 ook de EPZ Omloop van Borsele, Veenendaal-Veenendaal, de Gp Groenen Groep, de Salverda OMloop van de IJsseldelta, de Luba Classic en de Klimomloop van Ulestraeten.

Net als vorig jaar zorgt de redactie van CyclingOnline.nl voor een live-verslag van de wedstrijd in tekst, foto’s en filmpjes. Te vinden op deze site.

 

 

Delen