Topcompetitie Mannen

Simac Omloop der Kempen is terug naar normaal


De Simac Omloop der Kempen is zondag niet alleen de opener van de Schwalbe Topcompetitie, maar ook de eerste Nederlandse wielerwedstrijd die onder relatief normale omstandigheden kan worden verreden. Op wat beperkingen in de finishstraat na zijn er weinig verschillen met de vorige editie in 2019. De Brabantse eendagswedstrijd met een rijke historie trekt de wijde regio in voordat er met twee omlopen rond finishplaats Veldhoven naar de finale wordt toegewerkt, waarin wordt gezocht naar een opvolger van René Hooghiemster.

Op zondag 4 juli om 12 uur klinkt het startschot voor een wedstrijd over in totaal 194 kilometer. Ook voor koersdirecteur John van den Akker en alle andere betrokkenen in De Kempen zal dit als een symbolische zucht van verlichting klinken: het wielerleven zoals we dat voor corona kenden, komt weer op gang en zal pas in oktober weer tot stilstand komen. “Natuurlijk waren het spannende tijden voor ons. Wedstrijden als het Nederlands Kampioenschap op de VAM-berg en de Amstel Gold Race gingen ons voor, maar daar werd het publiek nog deels geweerd en werd er gereden op een afgesloten circuit. Gelukkig is dat nu niet meer nodig na de recente versoepelingen. We hebben bij de mannen gekozen voor een traditioneel parcours met twee grote lussen door de regio en vervolgens twee omlopen rond Veldhoven, zoals we dat altijd gewend waren. Er zijn nog wat kleine beperkingen, zoals het afsluiten van de laatste driehonderd meter voor publiek. Verder moeten we goed registreren wie er allemaal toegang tot die zone hebben.”

Volgepakt wielerweekend

Het bestuur van de Omloop der Kempen heeft een volgepakt wielerweekend voorzien met op zaterdag ook nog de ZLM Omloop der Kempen voor vrouwen en afwachtingswedstrijden voor junioren en nieuwelingen. Van den Akker: “ Toen we voor deze datum kozen, wisten we dat het spannend kon worden, maar de betrokken gemeente en de veiligheidsregio hebben goed meegedacht en pas heel recent hebben we definitief groen licht gekregen voor deze editie. Begin juli was misschien een gok, maar toen de kalender hertekend werd, was het zo vol in bijvoorbeeld september en oktober dat daar weinig plek was. Voor ons is het een voordeel dat het nog geen vakantie is in Brabant, zodat we al onze vrijwilligers tot onze beschikking hebben. Voor alle partijen is het heel fijn dat we weer kunnen koersen, zo blijft – na een jaar zonder koers – de samenhang en de betrokkenheid toch gewaarborgd in onze organisatie. Onze secretaris bijvoorbeeld heeft twee jaar heel veel werk verzet, maar gaat nu pas de wedstrijd voor het eerst meemaken. Gelukkig hebben we met Simac en ZLM twee sponsors die zich realiseerden dat het misschien niet direct een editie gaat worden zoals hiervoor, maar wel hun steun toezegden ook onder deze omstandigheden. Ik kan me ook voorstellen dat dit elders wel problemen geeft. Al met al voelen we ons gelukkig met deze 72e editie. Mooi dat het weer beginnen gaat, ook voor de renners en voor de sponsors van de ploegen. En voor iedereen is het belangrijk dat Eurosport de wedstrijd ook weer tv-exposure geeft.”

Parcours en historie

Een vrij traditioneel parcours dus. Hoe ziet dat eruit? Nadat de elite-mannen en beloften de Zuid- en Noordlus door de Kempen hebben afgerond, keren zij voor de eerste keer terug in Veldhoven. Na de eerste passage van de finishlijn op de Dorpstraat in Veldhoven-Dorp volgen nog twee rondes van 11,8 kilometer over het finaleparcours om na in totaal 195 kilometer de finish te bereiken. “Regelmatig wordt ervan uitgegaan dat het vlakke parcours geen schifting tot gevolg zal hebben. In de praktijk blijkt daarentegen dat uiteindelijk door de serieuze afstand in combinatie met de ware slijtageslag door de zeer compacte opvolging van kilometerslange Kempische kasseistroken, er tóch veelal een kopgroep of solo tot stand komt die het redt tot aan de meet” laat de organisatie weten. De erelijst bewijst dat met winnaars als Jo de Roo, Arie Hassink, Leo van Vliet, Jean-Paul van Poppel, Niki Terpstra en Lars Boom. En coureurs als Rini Wagtmans, Joop Zoetemelk , Hennie Kuiper, Erik Dekker, Sebastian Langeveld, Laurens ten Dam, Mathew Hayman, Bobbie Traksel en Mike Teunissen stonden ooit in Veldhoven op het podium. De vorige editie werd met een lange solo gewonnen door René Hooghiemster, die met zijn zege zijn net daarvoor overleden Alecto-ploeggenoot Robbert de Greef eerde.

Deelnemersveld

Wie hebben we dit jaar aan de start? Met A Bloc, BEAT Cycling, Metec-Solarwatt, SEG Racing Academy en VolkerWessels Cycling Team alle  vaste continentale teams uit de Schalbe Topcompetitie. Verder zijn Allinq-Krush-IJsselstreek, Amsterdam U23 Racing Academy, HSK Trias Mooi Jong, John Deere CT, Sensa-Kanjers voor Kanjers, Tempo-Hoppenbrouwers-VIRO, UWTC De Volharding, WV De Jonge Renner, WV De Kannibaal en WV West-Frisia voorzien. De Belgische teams Acrog-Tormans, Home Solutions,Soenens en Mysenlan Baboco Cyclinvest en het Duitse Sportsforum zorgen voor de buitenlandse inbreng, terwijl de Nederlandse ploegen BHST Cycling Team, Team BKT, Willebrord Wil Vooruit en het Dutch Food Valley Cycling Team wildcards ontvingen. Op de voorlopige deelnemerslijst vinden we onder meer de eindwinnaar van de Schwalbe Topcompetitie 2020 Coen Vermeltfoort, Piotr Havik en de onlangs onttroonde beloftenkampioen van 2020 Stijn Daemen. Alle toppers uit de contiteams en de beste clubploegen zijn erop gebrand een visitekaartje af te geven zondag. Want een prestatie in de Simac Omloop der Kempen telt.  De continentale teams en enkele clubteams hebben ondertussen de nodige buitenlandse wedstrijden in de benen, veel beloften uit de clubteams reden het NK op de VAM-berg en enkele clubteams wisten nog een buitenlands programma te realiseren. Anderen moesten het vooral van de KNWU trainingsritten en een eigen voorbereiding hebben. Maar het is voor het eerst dit jaar dat er zoveel vaderlandse coureurs op Nederlandse bodem aan het vertrek staan van een klassieker en daarmee schrijft de Simac Omloop der Kempen een beetje wielerhistorie. De Schwalbe Topcompetitie kan beginnen. Laten we er een mooi jaar van maken! (Roy Schriemer/CyclingOnline.nl)

De laatste tien winnaars van de Simac Omloop der Kempen:

2019 René Hooghiemster

2018 Daan van Sintmaartensdijk

2017 Tim Kerkhof

2016 Oscar Riesebeek

2015 Jochem Hoekstra

2014 Luke Davison (Aus)

2013 Eugeno Alafaci (Ita)

2012 Nico Eeckhout (Bel)

2011 Jos Pronk

2010 Stefan van Dijk

Foto’s: Léon van Bon

Delen