AGU Clubcompetitie Mannen

Ploegen krijgen eindwinst niet cadeau in selectieve finale clubcompetitie


Geen Noord-Hollands polderlandschap dit keer, het Tom Dumoulin Bike Park en de heuvels rond Watersley Sports & Talent Park vormen dit jaar het decor voor de finale van de KNWU clubcompetitie voor mannen. In een proloog, een omloop en een klassieker krijgen de teams een laatste kans om de hoofdprijzen te verdelen of nog een aantal concurrenten achter zich te laten op 25 en 26 september.

De vergunningsaanvragen zijn uitgestuurd en het programma staat. Het team van het Waterley Sports & Talent Park heeft gezorgd voor variatie en uitdaging. Op zaterdag wordt begonnen met een proloog van circa drie kilometer op het Tom Dumoulin Bike Parc. Dit afgesloten clubcircuit is later op die dag ook de plek waar een omloop is gesitueerd, waarin telkens twee klimmetjes zijn opgenomen: een asfalt- en een kasseienklim. Christian Kos is namens Watersley enthousiast over de openingsdag. “Met al het draaien en keren en telkens weer die klimmetjes gaat het bijzonder selectief worden. Wie nog wat energie overhoudt voor een finale en zich goed voorin weet te handhaven, kan hier voor de zege meedoen.”

Een dag later staat er een heel ander parcours op het programma. Nadat de renners op zaterdag elke meter asfalt van het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen hebben leren kennen, is het Watersley Bike & Talent Park de plek waar de finishlijn ligt van de slotrit. En waar dus de prijzen definitief verdeeld gaan worden. Er is een ronde uitgestippeld van 18,9 kilometer met maar liefst zes klimmetjes daarin. Die ronde moet men negen keer afleggen. Kos: “Een ronde waarin onder meer de passage bij het Stammenderbos bij Sweikhuizen is opgenomen, met name het laatste stuk richting Watersley is alleen maar op en af. En vervolgens hebben we de finish op Watersley aan de lastigste kant gelegd. Bij eerdere wedstrijden kwam men vaak vanaf het klooster naar de top van de helling op ons park, nu kom je vanuit het bos, een strook die langer blijft doorlopen en waar een ‘puncher’ nog de kans krijgt met een sterke finish de wedstrijd naar zich toe te trekken. Ik denk dat in dit slotweekeinde meerdere typen renners kans maken, alleen de pure sprinters zullen het lastig krijgen binnen dit programma. Maar ik denk dat het mooi is dat er, na zoveel vlakke wedstrijden in de aanloop naar dit finaleweekeinde, nog een heel ander type wedstrijd op de renners wacht. Zo laten we Nederland in al zijn veelzijdigheid zien.”

Voor het team belast met de activiteiten wordt het een druk jaar op Watersley Sports & Talent Park. Naast dit finaleweekeinde zijn er ook wedstrijden uit de UCI Nations Cup voor junioren en junior-vrouwen en een wedstrijd voor beloften-vrouwen voorzien. De mountainbikers rijden er zowel het Nederlands kampioenschap als een internationale wedstrijd dit najaar. Kos: “We hebben ons de afgelopen jaren goed in de markt gezet. Teams als SEG Racing, Jumbo-Visma, onze eigen wielerploegen en TalentNed weten ons al te vinden voor trainingskampen en/of permanente verblijven. En hoewel we al regelmatig clubs op bezoek hebben, is dit weekeinde bij uitstek geschikt om aan de beste clubteams van ons land te laten zien hoe goed onze verblijven gebruikt kunnen worden om in Limburg te trainen, maar ook om van onze andere faciliteiten gebruik te maken.”
Meer info over Watersley.

 

Delen