AGU Topcompetitie Vrouwen

Lorena Wiebes wint EPZ Omloop van Borsele


 Lorena Wiebes heeft de 36e editie van de EPZ Omloop van Borsele voor elite/belofterensters op haar naam geschreven. De renster van Parkhotel Valkenburg liet in een machtige sprint uit een groep van dertien achtereenvolgens de Italiaanse Elisa Balsamo (Valcar Cylance Cycling) en Natalie van Gogh (Biehler) achter zich.

Lorena Wiebes kreeg net na de start overigens te kampen met een valpartij waarbij zij een schouderwond opliep. ‘’De ketting was kennelijk vastgelopen, waarop ik over mijn fiets viel, maar gelukkig werd de koers geneutraliseerd met een herstart, want anders was het met die harde storm meteen over en uit geweest’’, prees de pupil van ploegleider Raymond Roll de organisatie en jury voor het stilleggen van de race.

Vooraf aan de koers werd er één minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van wielrenner Robbert de Greef. Het peloton raakte in de 137 kilometer lange koers door de Zeeuwse polder van Zuid-Beveland na de herstart meteen op drift, want eenmaal op de ’s-Heerenhoeksedijk, na enkele kilometers, werd het hele veld in vijf stukken gereten. De kopgroep slonk uiteindelijk van een eerste pelotonnetje tot een groep van vijftien rensters met daarin de Italiaansen Anna Trevisi en Jelena Eric (beiden Ale Cipollini), Kirstie van Haaften (Health Mate), Elisa Balsamo, Natalie van Gogh, Merel Hofman (beiden Biehler), de Françaises Clara Copponi en Lucie Jounier (National Team France), Arianna Pruisscher, de Duitse Franziska Koch (beiden Mexx-Watersley), clubrenster Amber van der Hulst (Jan van Arckel), Michelle La Lauge Quaade (Team Rytger), Lorena Wiebes, Femke Markus (beiden Parkhotel Valkenburg) en Nicole Steigenga (Bepink).

GEOLIED

De vijftien leidsters lieten de carrousel geolied ronddraaien, hielden de voorsprong tot maximaal een anderhalve minuut. Na ruim twee uur koers moest de Française Lucie Jounier na gedane arbeid afhaken. De achtervolgende groep van achttien rensters kwam dichterbij, zelfs tot 38 seconden, maar toen deze groep afbrokkelde tot een groep van zeven met Pascale Jeuland (Doltcini-Van Eyck Sport), Elena Pirrone Astana), Maria Giuli Confalonieri (Valcar), Claire Faber (Andy Schleck Cycles), de Brielse Marieke van Witzenburg (Jos Feron Lady Force), Abby-Mae Parkinson en Elizabeth Holden (beiden Drops Cycling) en de onvermoeide Femke Markus het tempo voorin opschroefde, was het gedaan met de achtervolging. Pech was er voor Nicole Steigenga, want op 12 kilometer van de streep kwam zij ten val en moest zich laten zakken bij de kansloze groep twee.

GAS EROP

Lorena Wiebes wist wat haar te wachten stond en dat was de turbo erop zetten. ‘’Het gas ging er meteen op, maar toen de groep in de laatste 30 kilometer terugkwam, heeft Femke (Markus, DR) voorin het tempo opgevoerd. Zij was heel belangrijk door de groep bij elkaar te houden en de achtervolgers niet dichterbij te laten komen’’, aldus de pas 20-jarige Mijdrechtse, die dit jaar zegevierde in Nokere-Koerse en tweede plaatsen bemachtigde in de Driedaagse Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem. ‘’Ik wil goed zijn in de Tour de Yorkshire, een etappekoers in China en na wat rust op het NK. Natalie van Gogh was zeer content met haat derde plaats. ‘’Ik ben helemaal geen sprinter, maar we wilden met die harde storm de koers meteen hard maken. Het was heel zwaar, maar we hebben de kleine groep bij elkaar gehouden. Merel (Hofman, DR) nam mij op 400 meter van de streep op sleeptouw en zette mij op 200 meter uitstekend af, waarop ik op volle snelheid uit haar wiel kon doorhalen naar de derde plaats. Ons strijdplan is gelukt, de aanval de beste verdediging. Ik ben hier ook heel blij mee, extra blij omdat we er als ploeg keihard voor hebben gewerkt. Lorena is gewoon een maatje te groot’’, aldus Natalie van Gogh.

VIDEO

Delen