AGU Clubcompetitie Mannen

Leemreize met ambities naar Omloop der Zevenheuvelen


Hij is met zijn kleine en tengere gestalte geen man voor de waaiers en de sprint, maar als de weg omhoog loopt is Gijs Leemreize direct in zijn element. De renner van Sensa-Kanjers voor Kanjers won dit jaar al het bergklassement in de Carpathian Couriers en zegevierde deze week in de Klimtijdrit in Vaals. Geen wonder dat de Achterhoeker uitkijkt naar de meest selectieve wedstrijd uit de Nederlandse Loterij Clubcompetitie: de Omloop der Zevenheuvelen.

Hij noemt zelf de zege in de klimtijdrit in Vaals de kers op de taart. “Ik had al wel goed gepresteerd in de Oberösterreich Rundfahrt en in de Carpathian Couriers Race en in de laatste wedstrijd als winnaar van het bergklassement op het podium gestaan, maar dit was mijn eerste echte zege. Ik had vooraf wel ingezet op de top vijf, omdat ik vorig jaar ook bij de eerste tien had gereden, maar dat ik hier won, was zeker speciaal.”

De coureur van Sensa-Kanjers voor Kanjers verkende deze week de Omloop der Zevenheuvelen en kwam enthousiast thuis. “Dat is echt een mooi rondje. Negen keer een omloop met twee beklimmingen die elkaar snel opvolgen, dat gaat zeker doorwegen, ofwel direct ofwel naar het einde toe. Ik denk dat dit de meest selectieve wedstrijd in de Nederlandse Loterij Clubcompetitie is en daarom hoop ik hier een bijdrage te kunnen leveren aan een goed resultaat voor mijn team. Het zou mooi zijn als ik of een ploeggenoot voor het podium mee kan doen.”

Die ambitie heeft hij in de andere wedstrijden van de reeks nooit. “Ik heb nog maar één wedstrijd gereden dit jaar in de Nederlandse Loterij Clubcompetitie, dat was de Zuid Hollandse Eilanden Tour. Ik heb nog wel geprobeerd een keer met een ontsnapping mee te zitten, maar eigenlijk was daar een massasprint haast niet te voorkomen. Hoewel het beter gaat in vergelijking met vorig jaar, is het voor mij lastig om daar te knokken voor een plekje voorin het peloton. En dan heb ik vervolgens ook niet echt een sprint in huis. Ik kom het best tot mijn recht in de wedstrijden waar de stijgingspercentages oplopen. Dat ik me kan handhaven waar anderen terugvallen. Dan ben ik het best in mijn element.”

Hij heeft zichzelf verbaasd met de progressie die hij maakte dit seizoen. “Ik heb echt een goede stap gezet. Ik merkte al wel dat ik sterker was geworden, maar ik had niet verwacht dat de resultaten zich dit jaar al zouden aandienen. Er zijn ook de nodige puzzelstukjes in elkaar gevallen. Zo werk ik dit jaar voor het eerst met een trainer, Tjalling Reijmer, een ploegleider bij ons team. En de komst van Han Vaanhold – met zijn vele contacten uit de tijd van onder meer Team Piels – heeft ervoor gezorgd dat we een groter internationaal programma hebben. Daar profiteer ik toch ook van, want dat zijn de wedstrijden waar ik ben opgevallen dit jaar.”

Hij viel zelfs zodanig op dat hij een mondelinge overeenkomst sloot met het nieuwe opleidingsteam van Jumbo-Visma. Dit naseizoen hoopt hij na de Omloop der Zevenheuvelen nog te schitteren in de Eurode Omloop en een Franse rittenkoers. “Ik hoop de lijn door te kunnen trekken en nog een aantal mooie klasseringen neer te zetten” aldus de neef van oud-veldritkampioen (masters) Bonnie Leemreize.

Om 14 uur valt het startschot aan de Postweg bij het Afrikamuseum bij Berg en Dal, waarna de Zevenheuvelenweg direct op de renners wacht. De rit is geïnspireerd op de Boels Ladies Tour-etappe die hier vorig jaar langs reed. Ook nu wordt een stukje Duitsland aangedaan en is er afwisseling tussen de brede Zevenheuvelenweg en de smalle oplopende stroken door het bos, waaronder de Holleweg. Negen ronden lang wordt deze selectieve omloop van 14,1 kilometer afgewerkt en dat zal naar verwachting tot een grote schifting leiden. De finish wordt rond 17.30 uur verwacht aan de Van Randwijckweg. Niet voor niets zei klassementsleider André Luijk na afloop van de wedstrijd in Roden nog geen voorschot te willen nemen op de eindzege. “Het wordt heel belangrijk welke renners hoog in het klassement in de Omloop der Zevenheuvelen punten weten te halen. Daarna maak ik de balans op en kijk ik of de eindzege in de Nederlandse Loterij Clubcompetitie een haalbaar doel is dit jaar.”

Delen