AGU Topcompetitie Vrouwen

Eindzege van 2018 smaakt naar meer voor Wiebes


Lorena Wiebes won in 2018 de Nederlandse Loterij Topcompetitie. De basis voor de eindzege legde ze dankzij zeges in de Dorpenomloop Wijk en Aalburg en de Salverda Omloop van de IJsseldelta. In de slotwedstrijd in Veenendaal werd de eerstejaars elite-vrouw keurig derde achter winnares Annemiek van Vleuten. De renster van Parkhotel Valkenburg legt de lat voor 2019 nog wat hoger.

Ze geeft zelf grif toe: “Vorig jaar verliep beter dan ik had kunnen denken. Ik win de Lotto Belgium Cup en de Topcompetitie van de KNWU. Ik zou graag een overwinning boeken in de Women’s WorldTour. In wedstrijden als Gent-Wevegem, de Ronde van Drnetheen de Driedaagse De Panne wil ik voor de winst gaan dit seizoen.”

Dat meldde de voormalig Europees kampioene bij de presentatie van Parkhotel Valkenburg in Zuid-Limburg. “Vorig jaar ging het eigenlijk beter dan ik vooraf verwacht had. Ik kon overwinningen boeken in wedstrijden als de Salverda Omloop van de IJsseldelta en de Marianne Vos Classic en wist ook in de WorldTour-wedstrijden goed mee te komen. Dan ga je natuurlijk hopen dat je een seizoen later weer beter kunt doen. Ik start met ambities aan dit jaar. De ploeg is sterker geworden en ik verwacht dat ik in de finales nog beter omringd ga zijn.”

Haar eerste wedstrijden zitten er inmiddels op. Maar de vorm moet nog iets aangescherpt worden volgens Wiebes “Ik ben heel benieuwd waar ik sta. Op trainingskamp had ik het idee dat ik deze winter weer een stap gezet heb en wil graag zien hoe ik de heuvels over kom in de Belgische klassiekers. Op de lange termijn hoop ik te laten zien dat ik meer ben dan een sprintster. Maar mijn doel is om de beste van de wereld te worden, dat kan ook als sprintster zijn. Maar Peter Sagan is mijn voorbeeld, hij kan sprints winnen, maar ook de finales hard maken. Het zou mooi zijn als ik dat in het vrouwenpeloton ga kunnen.” Het NK en EK staan ook in rood omcirkeld in haar koersagenda voor dit jaar. “Ik denk dat we voor het NK in Ede een sterk blok op de been kunnen brengen, ik hoop dat we daar als team echt een factor van betekenis kunnen zijn. En ik hoop op het EK ook een belangrijke rol te krijgen. Temidden van al die wereldtoppers ga ik het kopvrouwschap niet opeisen, maar het zou mooi zijn als bondscoach Loes Gunnewijk me die rol toe wil vertrouwen.”

Delen