AGU Clubcompetitie Mannen

Clubrenners tonen zich tussen de toppers bij kwalificatietijdrit


Op het fietspad langs de houtribdijk van Enkhuizen naar Lelystad grepen ruim honderd beloften de kans met twee handen aan om zich te kwalificeren voor het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor beloften op woensdag 16 juni in Emmen. De top 3 bestond uit renners uit continentale teams: Nationaal kampioen op de weg Stijn Daemen (A Bloc), Nederlands kampioen tijdrijden Daan Hoole (SEG) en Enzo Leijnse (Team DSM). De laatste wist bij de junioren eremetaal te behalen op het EK en WK tijdrijden. 

104 beloften reden op deze donderdagavond deze kwalificatietijdrit. Die was bedoeld om richting de nationale titelstrijd in Emmen een idee te krijgen van de huidige krachtsverhoudingen. “Eindelijk weer een rugnummer” op klonk het meerdere malen. Het gaf de renners bovendien iets om naar toe te werken de afgelopen periode. Samen met de clubwedstrijden een opmaat richting de werkelijke start van het seizoen. Het was back to basic in Enkhuizen. Op de rollen naast de auto en soms een busje van een team, na afloop waren de meeste renners snel vertrokken, de uitslag zagen ze later wel. Toen de jury tegen kwart voor negen arriveerde op de plek waar de inschrijving was, stonden nog een stuk of zes auto’s te wachten. De top 3 kwam die avond, de rest de dag erna. Maar er werd niet veel gemopperd, iedereen was blij met het initiatief, dat er weer iets kon.

Ja het podium was voor de continentale renners. Maar des te knapper was het dat clubrenner Michel Kok daar zo kort achter wist te eindigen. Op zes seconden van de nummer drie werd de renner van WV Grutsk vierde en was daarmee de beste renner van clubniveau. Uiteraard startte de renner uit Heerenveen met de ambitie zich te plaatsen voor het Nederlandse Loterij NK Tijdrijden in Emmen. Maar het was zijn eerste optreden op de tijdritfiets ooit. “Ik kom van oorsprong uit het schaatsen en ben vorig jaar serieus met wielrennen begonnen. Maar door corona waren er maar weinig wedstrijden. Vanwege mijn schaatsachtergrond ging ik ervan uit dat ik misschien wel aanleg had voor het tijdrijden. Dus heb ik mezelf een tweedehands tijdritfiets gekocht. Ik heb de afgelopen tijd veel tijd besteed aan de juiste houding en afstelling. En toen maar gestart in Enkhuizen in de hoop dat ik misschien bij de eersten zou eindigen en zo een ticket voor het NK kon afdwingen. Het eerste stuk ging minder goed, ik ben achteraf te langzaam gestart. Op het tweede stuk had ik nog veel over en toen heb ik ook nog wat goed kunnen maken op veel anderen. Het was geen perfecte tijdrit, maar ik ben wel heel blij met het resultaat.”

Welke andere clubrenners eindigden van voren? Bekijk het hier:
1 Stijn Daemen A Bloc 19:20,26

2 Daan Hoole SEG 00:06

3 Enzo Leijnse Team DSM 00:23

4 Michiel Kok WV Grutsk 00:29

5 Werner van der Meer Dutch Food Valley CT 0:36

6 Roel v. Sintmaartensdijk VolkerWessels 00:36

7 Yanne Dorenbos Jan van Arckel 00:38

8 Mike Vliek Tempo Hoppenbrouwers 00:45

9 Quinten Veling WPGA 00:45

10 Joris Buters Willebrord WV 00:48

Delen