AGU Clubcompetitie Mannen

‘Clubcompetitie ideale leerschool voor jonge renners’


Jesper Rasch maakte vorig jaar bij veel wielervolgers een niet te missen entree door Jeff Vermeulen op de streep van de Eerens Omloop van de Veenkoloniën te verslaan, terwijl de routinier van VolkerWessels-Merckx de handen al in de lucht had om de zege te vieren. De renner van West-Frisia toonde in de maanden daarna bepaald geen eendagsvlieg te zijn. Hij hield de leiderstruien van de clubcompetitie vast tot het einde en dwong mede met die resultaten een contract bij de continentale formatie SEG Racing Academy af, nadat hij ook stage liep bij deze formatie. Dit jaar maakt hij zijn opwachting op een hoger niveau, maar hij kijkt tevreden terug op de twee seizoenen in de clubcompetitie. “Dat is de ideale leerschool voor jonge renners.”

Het was een jaar geleden ook voor hemzelf een positieve verrassing dat hij zo uit de startblokken schoot met een klassiekeroverwinning in Noord-Nederland. “Ik was toen tweedejaars belofte en weer een jaar sterker dan het seizoen daarvoor. Dat merk je ook bij de nieuwelingen en junioren, dat zo’n jaar best een verschil kan maken. Eigenlijk had ik de winter richting het vorige seizoen ook niet heel veel tijd kunnen steken in de sport, ik was druk geweest met stages en school. Dus het was voor mij ook een positieve verrassing dat ik het seizoen zo goed begonnen was en direct voor de winst kon mee doen.”

Rasch mocht direct de leiderstrui aantrekken en wist uiteindelijk ook de clubcompetitie op zijn naam te schrijven met 88 punten voorsprong op runner-up Wiebe Scholten en precies honderd punten marge in vergelijking met nummer drie Arjan Hofman. Toch reed hij nooit om de trui te verdedigen. “Ik wilde me net als in die eerste koers laten zien en proberen wedstrijden te winnen. Maar dat viel niet mee, want er werd veel beter op me gelet met die trui om de schouders. Het werd lastiger om weg te rijden, iedereen reageert eigenlijk direct. Je kunt veel minder vrijuit koersen.  Ik heb daar veel van geleerd, ja ook van de fouten die ik maakte. Ik zie dat seizoen als leider in de clubcompetitie vooral als een goede leerschool voor de rest van mijn wielerloopbaan.”

De clubcompetitie kan hij dit jaar van een afstandje volgen. Hij kijkt met plezier terug op de twee seizoenen dat hij er rond reed. “Ik denk dat het zeker voor eerste- en tweedejaars beloften een belangrijke competitie is om te rijden. Je hoeft niet – zoals in de nationale wedstrijden – tegen de continentale coureurs te rijden. Maar kunt in plaats daarvan zelf iets ondernemen, finales rijden, sprinten voor de winst ook. Het is de ideale leerschool voor jonge renners. Van iemand als Jeff Vermeulen heb ik bijvoorbeeld vorig jaar een beetje afgekeken hoe hij zich door het peloton bewoog. Ik koerste altijd wel van voren, maar liet me nog wel eens wegdrukken, door goed te kijken hoe anderen dat doen, leer je jezelf handhaven.”

Met Vermeulen is ook de mede-hoofdrolspeler genoemd van de Omloop van de Veenkoloniën van 2018. “Ja die ene foto van Jeff die al rechtop zit en mij ziet passeren heeft veel publiciteit gebracht voor me, daar ben ik nog lang op aangesproken.” Maar zelf hoopt hij binnenkort met andere overwinningen in de picture te komen. “Ik wil mezelf blijven verbeteren, sterker worden. Ik denk dat ik het meest kansrijk ben in Nederland of België en wanneer er gesprint moet worden voor de winst. Het wordt zaak voor mij om er in de toekomst vaker bij te zitten als er gesprint wordt na een selectieve koers. Daar liggen mijn kansen op mooie uitslagen. Een eerste podiumplek en een eerste overwinning zijn de doelen op de kortere termijn.”

Delen