AGU Clubcompetitie Mannen

Bergomloop volgend doel voor Van den Broek


Frank van den Broek (21) heeft zich onlangs met de eindoverwinning in de 74e Ronde van Namen nadrukkelijk getoond. De coureur uit het clubteam van JEGG/De Jonge Renner Academy hoopt zich met deze en komende prestaties in de kijker te rijden van een continentaal team. De Bergomloop Simpelveld biedt zaterdag een nieuwe kans zich te tonen. De wedstrijd is de voorlaatste koers van de Clubcompetitie 2022, waarin het in de klassementen nog ongemeen spannend is.  

‘’Ik had vooraf nooit durven dromen dat ik de Ronde van Namen zou kunnen winnen.’’ Frank van den Broek liet zich vanaf de eerste etappe al meteen van voren zien. ‘’Ik zat in de finale van de eerste rit in een groep van acht man en hadden aan het einde van de rit een marge van slechts 9 seconden. De voorsprong heb ik in de tweede etappe in een groep kunnen opbouwen en kwam op één seconde van leider Warre Vangheluwe op de tweede plaats. De derde rit was vooral een waaieretappe. De ‘gele trui’ moest eraf en ik nam deze van hem over en heb vervolgens de vierde en de vijfde etappe weten te overleven.’’ En dat deed hij knap tussen de veldrittoppers van Trek, Bingoal en Alpecin.

Frank van den Broek begon zijn wielercarrière bij het Zuid-Hollandse SWABO waar hij twee jaar uitkwam voor de beloften. De inwoner van Voorhout werd vervolgens door Marco Riemen (tegenwoordig een succesvol ploegleider bij VolkerWessels) ingelijfd bij Mooi Jong/HSK Trias uit Den Haag. ‘’De club hield op te bestaan, anders was ik misschien wel gebleven. Jammer, vooral voor Marco, want die heeft er jaren veel moeite en tijd in gestoken.’’ Dit seizoen belandde Frank van den Broek bij JEGG/De Jonge Renner Academy, de ploeg van Jo Bouwens en Sjoerd Koster. Het bevalt me goed bij JEGG, heb het onder de Brabanders prima naar mijn zin. Ik had het tijdens de wintermaanden best wel druk met mijn studie waardoor ik vrij laat het seizoen inging. De Wim Hendriks Trofee was mijn eerste koers. In de Zuiderzeeronde liep ik na een val een hersenschudding op. Ik zou aanvankelijk Olympia’s Tour rijden, maar begin maart kreeg ik weer corona. Daardoor zijn al mijn wedstrijden wat uitgesteld. Ik had wat tijd nodig om op te bouwen en ben in mei weer in koers gekomen in de Carpathian Couriers Race. Daar heb ik de bergtrui gewonnen en vanaf dat moment is het steeds beter gegaan.’’

De derdejaars student Informatica aan de Hogeschool in Leiden werd vervolgens districtskampioen van Zuid-Holland tijdrijden, zesde op het NK-tijdrijden bij de beloften en was met een zesde plaats in de Omloop Het Nieuwsblad (u23) ook nog de beste Nederlander. ‘’Ik hoop volgend jaar weer stappen te maken, nog serieuzer voor het wielrennen te leven en dan zie ik wel waar het schip strandt. Een continentale ploeg zou mooi zijn.’’ Frank van den Broek (21), die met lange inspanningen goed uit de wielen kan in zware koersen, in diverse ontsnappingen de koers kan lezen, de op- en aflopende stroken goed verteerd en een goede tijdrit in de benen heeft, hoopt volgend seizoen een mooi programma te mogen rijden. ‘’Ik hou wel van hardrijden, maar ik weet nog niet waar ik in 2023 rijd.’’

De eerste afspraak voor Frank van den Broek is de Bergenomloop Simpelveld voor de clubcompetitie op zaterdag 27 augustus. De wedstrijd bestaat uit 120 kilometer, ofwel 21 ronden. Het startschot valt om 14 uur aan de Irmstraat in Simpelveld, ook de locatie van de finish, die omstreeks 18 uur verwacht wordt.  De wedstrijd is de voorlaatste wedstrijd uit de KNWU Clubcompetitie.

In de reeks is het nog ongemeen spannend, zowel individueel als bij de ploegen. Bruno Nakken (Kannibaal) nam in Roden de leiding en hield deze in de Omloop van de Braakman vast. De marge op Jelle Johannink is slechts zestien punten. De Nederlands kampioen elite-zonder-contract van Sensa-Kanjers voor Kanjers liet eerder al zien in Limburg goed uit de voeten te kunnen (vierde Ton Dolmans Trofee onder meer)  en is gebrand op eindwinst in de reeks, voordat hij overstapt naar A Bloc komende winter.

Bij de teams leidt Dutch Food Valley Cycling Team, de winnaar van de ploegentijdrit in Gilze. Maar Willebrord Wil Vooruit volgt slechts op twee punten. JEGG-De Jonge Renner en John Deere moeten tien punten overbruggen, Sensa-Kanjers voor Kanjers elf. Deze vijf ploegen lijken nog in de race om de IJsselstreek op te volgen als winnaar van 2021. Met Simpelveld en Staverden staan nog twee zeer verschillende koersen op de rit. Het komt kortom op een veelzijdige en constante selectie aan om in die twee koersen als team je slag te slaan.

Delen