AGU Clubcompetitie Mannen

Bakker ijskoud de beste in Zuiderzeeronde


De Zuiderzeeronde is gewonnen door Björn Bakker. Hij versloeg André Luijk en Ramon van Bokhoven in de sprint met een groep van vijftien renners.

Van Bokhoven leidt in de Nederlandse Loterij clubcompetitie.

Van meet af aan stond vast dat de wind zijn invloed zou hebben op het wedstrijverloop. De kou was een andere weersfactor van betekenis. Na 35 kilometer reed een groep van achttien renners weg. Daarbij Joren Bloem (Sensa-Kanjers voor Kanjers), Bjorn Bakker, Adrie Lindeman (John Deere-NWVG), Ramon van Bokhoven, Jim Lindenburg (De Jonge Renner), Timo de Jong, Max Kroonen, Gert-Jan Bosman (Volker-Wessels-Merckx), Daan Hoeks (WP Groot-Amsterdam), John Schouten, Gerco Pastoor (Allinq-IJsselstreek), Matthew Overste (West-Frisia), Jasper Verkuijl (Wilton-Volharding), Sjors Handgraaf (Swabo), Johim Ariesen (Trias-Mooi Jong), Paul Gruijthuizen (WV Schijndel), André Luijk (SmartDry-Eemland) en Arne Peters (Merida-Adelaar).

Bakker was daar ook al bij. De renner van John Deere-NWVG reed net voor het ingaan van de slotronde met een nieuwe groep van elf renners weg, waar later vier man bij aansloten. Niet alleen Bakker ook Luijk, Van Bokhoven, Ariesen, Schouten, Peters, Gruithuizen, Bloem, De Jong, Lindeman en Bosman waren voor de tweede keer mee in de ontsnapping, die uiteindelijk beslissend bleek. Ditmaal waren ook Etienne Leting (Westland WV), Chiel Schulten (VolkerWessels-Merckx), Roderik Egberink (Dutch Food Valley Team) en Wiebe Scholten (Sensa-Kanjers voor Kanjers) van de partij.

De latere winnaar blonk vorig jaar uit in de finale van de clubcompetitie, maar was dit jaar eerder aan het feest. “Je durft na zo’n dag niet meer helemaal te rekenen op je sprint, maar ik voelde bij het aangaan toch dat de benen nog goed waren. Het was wel echt mijn weer. En als je dan een klassieker wilt winnen, dan het liefst onder dit soort omstandigheden.”

In de Veenkoloniën won de ploeg van John Deere-NWVG het dagklassement, maar miste men het podium. Bakker gaf toe dat het meer voldoening gaf nu als winnaar gehuldigd te mogen worden.”We gaan in principe voor de daguitslagen, voor de winst. En dan rolt er uiteindelijk vast ook wel een goede uitslag in de clubcompetitie uit.”

Ramon van Bokhoven stond voor de tweede week op rij als derde op het ereschavot en kreeg behalve de jongerentrui ook de trui van leider in de Nederlandse Loterij clubcompetitie om de schouders. “Natuurlijk wil ik ook graag winnen, maar het geeft heel veel voldoening dat ik nu weer voor de zege mee speel. Het begon voor mij met mooie uitslagen in de criteriums, nu gaat het heel lekker in de clubcompetitie en hopelijk kan dat in de toekomst ook lukken in de topcompetitie.”

André Luijk kampte met gemengde gevoelens na afloop. “Het is pas mijn tweede jaar bij de elite. Ik ben laat begonnen met fietsen en was in 2017 nog amateur. Het is natuurlijk geweldig dat ik nu een keer een podiumplaats kan pakken in een klassieker, zeker omdat ik eigenlijk geen slag gemist heb. Maar over mijn sprint was ik niet helemaal tevreden. Achteraf liet ik het te vroeg lopen, ik had tot op de lijn moeten sprinten. Want ik was er dichter bij dan ik zelf in de gaten had. Maar laten we dat maar als een leermoment zien.”

FOTO’S ZUIDERZEERONDE 

VIDEO-INTERVIEW WINNAAR

Delen