AGU Clubcompetitie Mannen

Zuiderzeeronde zoekt naar opvolger Jos Koop


De historie van de Zuidezeeronde voor elite/beloften is snel verteld, want de wedstrijd in Flevoland is aan de tweede editie toe. In 2018 won Jos Koop in Dronten, de man die vorige week de leiderstrui in de Nederlandse Loterij Clubcompetitie greep met zijn winst in de Omloop van de Veenkolonien.  Wel organiseerde Frans van Varik al langer de Zuiderzeeronde voor nieuwelingen en junioren.

Vorig jaar ging het programma op de schop. Van Varik: “De gemeente Dronten had al wel eens laten doorschemeren wat te zien in een wedstrijd met meer uitstraling en zelf had ik bij de Parel van de Veluwe – waar ik ook zijdelings bij de organisatie betrokken ben – kennis gemaakt met de clubcompetitie. Toen de KNWU vervolgens twee nieuwelingenwedstrijden op één dag plande – in Emmen en bij ons in Dronten – was de beslissing snel genomen het roer om te gooien.Voor ons is de Nederlandse Loterij clubcompetitie een mooi podium. Voor de topcompetitie is – zeker als er geen wind is – ons parcours misschien niet uitdagend genoeg en voor een internationale profkoers hebben we het geld niet. Maar een wedstrijd in de clubcompetitie zorgt wel voor meer leven in de brouwerij, doet meer denken aan een echte wielerkoers met al die ploegleiderswagens die door Dronten en door de omgeving rijden.”

Om 13.45 uur wordt gestart vanuit het centrum van Dronten, waar de officiële start is voorzien op De West. Na een lange omloop door de polder over het grondgebied van Lelystad en Dronten wordt omstreeks 16.00 uur (na 96 kilometer koers) de finishlijn gepasseerd. In vier ronden van zestien kilometer wordt vervolgens de finale gereden. De finish wordt rond half zes verwacht.

De Zuiderzeeronde is zoals gezegd in 2018 gewonnen door Jos Koop. De renner van Tempo bleef in Dronten Stan Wijkel voor. Diederik Delen werd derde. Een kopgroep van twaalf bleef in de finale uit de greep van het peloton. Rondenlang leek de marge overbrugd te kunnen worden, maar de twaalf bleven vooruit. Diederik Deelen probeerde de anderen te verschalken in de finale, maar zag met Koop en Wijkel nog twee concurrenten passeren.

Delen